• Genel
  • Drone İnceleme
  • Drone Haberleri
  • İHA Eğitimleri
  • SHGM Duyuruları

Type To Search

Kanalıma Abone Olun
  • Genel
  • Drone İnceleme
  • Drone Haberleri
  • İHA Eğitimleri
  • SHGM Duyuruları
Kanalıma Abone Olun
  • Genel
  • Drone İnceleme
  • Drone Haberleri
  • İHA Eğitimleri
  • SHGM Duyuruları

Type To Search

  • Genel
  • Drone İnceleme
  • Drone Haberleri
  • İHA Eğitimleri
  • SHGM Duyuruları
Kasım 2022
Home 2022 Kasım
21 Kasım 2022
Genel

2023 yılı Video Düzenleme Programı Tavsiye – Drone Video Düzenleme Programı

2023 yılı Video Düzenleme Programı Tavsiye - Drone Video Düzenleme Programı

2023 yılı Video Düzenleme Programı Tavsiye – Drone Video Düzenleme Programı

2023 yılı Video Düzenleme Programı Tavsiye – Drone Video Düzenleme Programı

Video editlemenin yaygınlaştığı herkesin youtube için video editleme programı aradığı bu günler de bilmemiz gereken en önemli şey video ve film arasındaki fark diyebiliriz. Teknik tanımlarından ziyade isimlerinin bizde çağrıştırdığı farktan kısaca bahsedecek olursak video tek parça halinde çekilmiş bir kayıtken film,ise birden fazla video kaydının anlamlı bir bütün halinde birleşerek bir hikaye oluşturması diyebiliriz.

Yine çok felsefik, teknik konulara girmeden dronlar ve biz drone operatörleri, iha pilotları özelinde konuyu ele almaya çalışacağım. Şayet uçurtma mantığında drone uçurmuyorsanız video çekiyorsunuz ve bu videoların sıkıcı olmayan izlenebilir filmler olmasını istiyorsunuzdur. Film derken stüdyo da çekilen ve TV’de veya Netflix’de veya Disney Channel’de yayımlanması gerekmiyor. Bir iphone 14 pro Max veya Bir DJI Mini 3 Pro ile çektiğimiz görüntülerden kendi filmimizi çekebilir ve bir yönetmen olabiliriz.

Çektiğiniz birbirinden güzel videoları film haline getirebilmek için video montaj programlarına ihtiyacımız var. Bu konudan bundan bir kaç yıl önce bu konudan bahsediyor olsaydık sadece bilgisayar uygulamalarından bahsedebilirdik. İnstagram, tiktok gibi sosyal platformlarda online video düzenleyiciler olduğu gibi mobilde çalışan ve geçiş, efekt, hazır şablonlarla işinizi kolaylaştıran uygulamalar da ücretli ücretsiz çokça var. Filmlerinizi sadece sosyal medyada kullanacaksanız video montaj işini telefonunuzla hatta bizzat paylaşım yapacağınız sosyal mecrada yapmanız işinizi oldukça kolaylaştırır. Mobilde kaldığınızda hafıza kartından görüntü aktarma, bilgisayarda montaj yapıp paylaşım için tekrar telefona aktarma gibi zaman kayıplarından kurtulursunuz. İnstagrama yeni gelen şablonu kullan özelliği ile hoşunuza giden reels videolarının müzik ve şablonuyla kendi videonuzu oluşturabilirsiniz. Basit görünse de hızlı ve sürekli içerik üretmek istiyorsanız telefonunuzun marka modeli ne olursa olsun instagram, tiktok gibi mecralarda videolarınızı filme dönüştürebilirsiniz.

İnstagram Reels Video Editleme Programı

İnstagram Reels Video Editleme Programı

Videolarınızı bir adım ileri taşımak, renklere, geçişlere daha hakim olduğunuz hikayesi olan filmler haline getirmek istiyorsanız masa başına doğru gelmeniz gerekir. Peki bilgisayarımıza hangi video montajını yüklemeliyiz? Aslında amacımız videoları peş peşe getirmek olduğu için ücretli ücretsiz çok fazla program var. Yine bu konuyu da drone özelinde tutarsak bizim için en önemli konu videodaki ışık etkisi ve renkler. Ayaklarımız yere basarken ışığa ve açımıza kolayca yön verebiliriz fakat drone çekimleri genelde geniş açı ve doğal ışık kullanılarak çekiliyor. Bu yüzden sürekli çalışacağınız bir program seçerken videodaki renklere müdehale edebileceğiniz bir program olması gerekli. Uygulama ismi ne olursa olsun belli başlı gereksinimleri sağlaması gerekir. İlki dediğim gibi renk ve ışık düzenlemesi yapabilmesi ikincisi export yani filminizin dışarıya çıkan halinin yüksek kalitede ve geniş bir format çeşidinde olabilmesi. 4K ya da Full HD yaptığınız çekimin montaj programında yanlış ayarlar ya da programın yapısından hiçbir işe yaramayan bir videoya dönüşmesi mümkün.

Öğrenmeye değecek ve öğrendikten sonra uzun yıllar kullanabileceğiniz programların hemen hepsi ücretli. Bunların deneme süresi olanları ücretsiz indirip deneyebilirsiniz.

Video Edit Programları

 Video Düzenleme Programı Tavsiye olarak veremem ama ben video montajını Final Cut Pro ile yapıyorum. Renk ve pozlama ayarları, hazır geçiş ve ses efektleri ile oldukça kolay ve profesyonel işler çıkarabilirsiniz. Final Cut sadece ios cihazlarda ya da Hackintosh adı verilen sonradan ios yüklenmiş klasik pclerde çalışabilir.

final cut pro video editleme programı

final cut pro video editleme programı

Öyle tahmin ediyorumki en çok tercih edilen video montaj programı anketi yapılsa Adobe Premiere açık ara önde gelir. Windows cihazlarda çalışabilmesi 1 aylık ücretsiz deneme süresi sebebiyle fazlaca tercih ediliyor. Adobe grubu bütün programlarında benzer menü ve araç çubuğu yapısını kullandığı için photoshop, indesign gibi programları bilen birisi daha hızlı öğrenebilir.

Video montaj programları kullanıcılar tarafından tercih edilebilmek için belli başlı konularda uzmanlaşıyor. Bir program renklerle ilgili geniş bir özgürlük alanı sağlarken diğeri daha fazla hazır efektler vadediyor. Herkesin kendi annesinin yaprak sarmasını beğenmesi gibi videocular da alışageldiği programları sever. Sony vegas, blender corel studio gibi çokça program sayabiliriz. Bir programı öğrenmeye başlamadan önce almak istediğiniz sonuçları verebiliyor mu bakmanız ve ona göre öğrenme sürecine başlamanızı tavsiye ederim.

Özetleyecek olursak, profesyonel ve ticari işler de dahil talebi karşılıyorsa mobilde kalmanız daha hızlı paylaşım yapmanızı sağlarken mobilitenizi de kaybetmemiş olursunuz. Montajı masada yapmak isterseniz daha profesyonel işler ortaya koyarsınız fakat biraz daha yavaş içerik üretirsiniz. Etkileyici renkler ve geçişler yapabilirsiniz. Video codecleri sürekli gelişse de montaj için güçlü ekran kartlarına, işemcilere, yüksek kapasiteli ve hızlı harddisklere ihtiyacınız olacak.

Drone ile çektiğiniz videoları telefonda ya da bilgisayarınızda montajlama tercihi profesyonel ya da amatörlükle ilgili değil, talebinize cevap verebiliyor olmasına bağlı. Video montajıyla ilgileniyorsanız telefonunuzla yapabileceklerinizin sonuna geldikten sonra pahalı ekipmanlar almaya başlayabilirsiniz.

2023 yılı Video Düzenleme Programı Tavsiye

1- Final Cut Pro

Minimum Sistem gereksinimleri;

  • macOS 11.5.1 veya üstü
  • 4 GB RAM (4K düzenleme, 3D başlıklar ve 360° video düzenleme için 8 GB önerilir)
  • Metal özellikli grafik kartı
  • 4K düzenleme,
  • 3B başlıklar ve 360° video düzenleme için 1 GB VRAM önerilir
  • 4,5 GB kullanılabilir disk alanı
  • Blu-ray diskleri yazmak için Blu-ray kaydedici gerekir.

Final Cut Pro Ücretsiz denemek için tıklayınız…

2-Adobe Premiere Pro

3-Vegas Pro

4-DaVinci Resolve

5-Corel VideoStudio Pro 2022

 

 

devamını oku

81
Dr.Drone 2 Yorum
16 Kasım 2022
GenelKütühane

Drone Log Çekimi, Drone Raw Fotoğraf Çekimi, Raw vs Log

Drone Log Çekimi, Drone Raw Fotoğraf Çekimi

Sinematik Drone LUTs

Sinematik Drone LUTs

Drone Log Çekimi, Drone Raw Fotoğraf Çekimi

Drone ile fotoğraf video çekimi yaygınlaşırken çektiğimiz fotoğrafları profesyonel alanlarda kullanabilmemiz için bazı kavramlar karşımıza çıkıyor.  Drone ile fotoğraf çekerken bilmemiz gereken en önemli kavramlar arasında Log Çekim ve Raw Foto yer alıyor.

LOG video formatı nedir? RAW çekim nedir? Hangisi en iyi? soruları en çok merak edilenler arasındadır. Genellikle Raw ve Log her ikisinin de pratikte aynı olduğu söylenir. Aslında bu sorunun cevabı; biraz evet ve hayır. Temel olarak, hem RAW hem de LOG, renk derecelendirme için en iyi seçenekleri sunan profesyonel görüntüler üretmemize yardımcı olur. Sonuç olarak her ikisi de bu konuda harika bir işler çıkarıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var.

Kameralar nasıl kayıt yapıyor?

LOG ve RAW’ı tam anlamıyla kavrayabilmek için, kayıt düğmesine bastığımızda kameralarım içinde neler olduğunu anlamamız gerekir. Genellikle Drone kameraları dahil kameraların içinde tek bir CMOS sensör bulunur. Bu sensörlerin neredeyse hepsi, bir Bayer desenli fotosite dizisini kullanır. “Fotosite nedir? Fotosit nedir?” diye sorduğunu duyuyorum. Fotositeler kısaca ışık toplayıcı minik hücreler olarak adlandırabiliriz. Bu minik hücreler; ışığı, kameranızın içindeki elektronik parçalar tarafından okunabilen dijital bir sinyale dönüştürmeden kısa bir süreliğine ışığı tutarlar, bazılarını absorbe ederler.

Kameralarda Renklerin Oluşumu (Bayer Filtre)

Kameralarda Renklerin Oluşumu (Bayer Filtre)

Bayer Filtresi nedir?

Bayer Filtresi/Bayer Paterni adını Bayer deseni dediğimiz sistemi geliştiren Kodak renk bilimcisi Bryce Bayer’den almıştır. Temel olarak, bu model ışığı kırmızı, mavi ve yeşil dalga boylarına göre ayıran bir dama tahtası filtresidir (Bu sebebledir ki RGB’nin renk derecelendirmede bu kadar çok kullanılır). Fotsitler, lensden geçen ve sensöre çarpan ışığı yakalayarak, onu renk bileşenlerine göre ayrılmış verilere dönüştürür. Buda, kameranın koyu gölgelerden parlak vurgulara kadar geniş bir ışık pozlaması yakalamasına olanak sağlar, ancak veriler standart bir video formatına sıkıştırılabilecekten çok daha fazla ve büyüktür.

Bu ham datalar, kameranın elektroniği tarafından RGB videoya dönüştürülür ve ardından bir kodek (H.264 .MP4 gibi) ve 4:2:2 gibi renk şeması kullanılarak kaydedilen bir dijital video formatına dönüştürülür. Bu dönüştürme işleminde veriler sıkıştırılır fakat kaçınılmaz olarak bazı bilgiler kaybolur. RAW veya LOG video formatında çekim yapmak, daha fazla bilgiyi korumanın ve dinamik aralığı genişletmenin bir yoludur.

 

Biraz daha basit olarak anlatacak olursak; Raw formatı görüntünün bir çok paritede işlenmemiş, değer yüklenmemiş ham halidir. Cihazınız telefon ya da dijital kamera olsun görünüyü oluştururken doygunluk, keskinlik, siyah ve beyaz nokta dereceleri gibi bir çok değeri otomatik oluşturur ve geriye dönülemez nihayi sonuç ortaya çıkar. Fotoğraflarda olduğu gibi videolarda da raw yani ham çekim yapmak mümkün. Bu ham görüntüler daha sonra işlenerek oluşturulmak istenen ambiyansa verilmek istenen mesaja göre sıcak ya da soğuk renklerde karanlık ya da aydınlık olarak son halini alabilir.

Log çekim raw formatına benzer şekilde bazı bilgileri serbest bırakır. Raw format gibi çok büyük yer kaplamaz normal çekimle aynı büyüklüğe sahiptir. Log tarafından yakalanan geniş ton alanı, özellikle gölgelerde ayrıntı kaybı yaşamaya veya aydınlık alanları solmaya meyilli olan nesneleri çekerken etkilidir. Güçlü güneş ışığı ve karanlık gölgeler bulunduran alanlar gibi çekim yapmanın eskiden imkansız olduğu sahneler daha ayrıntılı şekilde yakalanabilir.

JPG vs RAW

JPG vs RAW

Peki ne işe yarar?

Çektiğiniz iki videonun arasında renk farklılıkları olduysa ve bunları peş peşe kullandığınızda amatörce görünmesinden rahatsız olduysanız log çekim modu bu durumu kurtarmak için. Güneşin direkt vurduğu ortamda renkler sarıya doğru kayarken güneşin önüne bulut geçtiğinde daha mavimsi olur. Ya da drone çekimiyle başladığınız videonuza yerden bir dijital kamerayla çektiniz görüntülerden devam etmek istiyorsanız renk uyumu konusundan sıkıntı yaşayabilirsiniz. Normal modda yapacağınız çekimden çok daha fazla bilgi yakalayan Log, post prodüksiyonda son görüntü üzerinde daha fazla kontrol sunar. Çekim yaparken aydınlık alanları veya gölgeleri pozlamak yerine bu bilgilerin hepsini yakalayıp nasıl görüntüleneceğine daha sonra karar verebilirsiniz.

Drone ile Çekilen RAW .dng Fotoğraf ve Düzenlenmiş Son Hali

Drone ile Çekilen RAW .dng Fotoğraf ve Düzenlenmiş Son Hali

Log çekim SONY kameralarda S-log, DJI dronelarda D-log, FUJI FILM kameralarda F-log,  olarak karşımıza çıkar. Çalışma mantığı aynıdır. peki bu log görüntüleri nasıl işleyeceğiz? Colorist denilen meslek bu işi yapıyor ve bir Amerikan filminin sonunda Color: deyip arkasından 20-30 kişinin ismi çıkıyor. Hatta bir Hollywood filmin Türk bir coloristin çalıştığı efsanesi yıllardır gezer durur. Peki bu kadar zorsa biz nasıl yapacağız? Burada imdadımıza yetişen kahramanın adı LUT! Farklı kamera ve dronlarla log çekim yaptıktan sonra İnternetten ücretsiz ya da çok uygun fiyatlara lutlar alarak videolarınıza uygulayabilirsiniz. Hatta efsanevi filmelerin renklerini, eski kamera renklerini andırdan lutları bulup kendi videolarına uygulayabilirsiniz. Böylece iki ayrı zamanda çekilmiş ya da iki farklı kamerayla çekilmiş videolarınız aynı renkte olacak ve daha profesyonel görünebilecek.

Log Çekim ve Lut hakında videomu izlemek için tıklayın…

S-Log nedir? S-Log camera, s-log vs raw, Sony LUTs ve  daha fazlası için Sony resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

devamını oku

77
Dr.Drone 0 Yorum
Son Yazılar
  • Bir Dönemin Sonu: DJI Phantom Serisi Tarihin Tozlu Sahnelerinde Yerini Alıyor…
  • FPV Drone Pilotu mu? Normal Drone Pilotu mu? Hangisi Sizin İçin Daha Uygun?
  • DJI AVINOX DJI E-BIKE
  • Osmo Action 4 İnceleme: Su Altının Yeni Kralı
  • FCC ve CE Modları Arasındaki Fark ve Drone’larınızı FCC Moduna Nasıl Geçirebilirsiniz
Son Yorumlar
  • Roborock S5 MAX Hata Kodları ve Çözümü için lEVENT
  • Roborock S5 MAX Hata Kodları ve Çözümü için Özgül Karaoglan
  • Roborock S5 MAX Hata Kodları ve Çözümü için Dilek
  • Roborock S5 MAX Hata Kodları ve Çözümü için Ferhat
  • Drone Tespit Sistemi İlter Nedir? İlter Nerelerde Var? İlter Drone Savar Gerçek mi? için Levent
Arşivler
  • Mayıs 2025
  • Ocak 2025
  • Temmuz 2024
  • Ağustos 2023
  • Mayıs 2023
  • Mart 2023
  • Kasım 2022
  • Haziran 2022
  • Eylül 2021
  • Nisan 2021
  • Ocak 2021
  • Kasım 2020
  • Eylül 2020
  • Ağustos 2020
  • Haziran 2020
  • Mayıs 2020
  • Şubat 2020
  • Ocak 2020
Kategoriler
  • Drone Haberleri
  • Drone İnceleme
  • Genel
  • İHA Eğitimleri
  • Kütühane
  • Robot Süpürge
  • SHGM Duyuruları
Meta
  • Giriş
  • Yazı beslemesi
  • Yorum beslemesi
  • WordPress.org

Copyright © 2020  All Rights Reserved

#softlab_button_6821a650a78c1 .wgl_button_link { color: rgba(102,75,196,1); }#softlab_button_6821a650a78c1 .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,255,255,1); }#softlab_button_6821a650a78c1 .wgl_button_link { border-color: rgba(102,75,196,1); background-color: transparent; }#softlab_button_6821a650a78c1 .wgl_button_link:hover { border-color: rgba(102,75,196,1); background-color: rgba(102,75,196,1); }#softlab_button_6821a650b127d .wgl_button_link { color: rgba(102,75,196,1); }#softlab_button_6821a650b127d .wgl_button_link:hover { color: rgba(255,255,255,1); }#softlab_button_6821a650b127d .wgl_button_link { border-color: rgba(102,75,196,1); background-color: transparent; }#softlab_button_6821a650b127d .wgl_button_link:hover { border-color: rgba(102,75,196,1); background-color: rgba(102,75,196,1); }