Drone dünyasına profesyonel veya amatör ilk adım atanların drone uçurmadan önce ilk sorduğu sorduğu sorular; drone nerede uçurabilirim? uçuşa yasak bölgeler neresidir? insansız hava araçları (iha) için uçuşa yasak bölgeler neresidir? İzinsiz ve Yasak Bölgelerde DRONE uçuşları Hakkında Uygulanacak Yasal İşlemler nelerdir? Ankara Drone uçuşa yasak bölgeler, İstanbul Uçuşa yasak Bölgeler neresi, 500 gram altı Drone uçuş izni? NFZ Nedir? sorular sorular diye devam edip gider.
Bununla ilgili hiçbir şahsi görüşümü katmadan tamamen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiler ve İNSANSIZ HAVA ARACI SİSTEMLERİ TALİMATI (SHT-İHA) kapsamında sizi bilgilendirmeye çalışacağım.
İlk olarak;
İnsansız hava aracı (İHA) Nedir?
SHT-İHA Talimatnamesine göre ;İHAS’ın bir bileşeni olarak işletilen, aerodinamik kuvvetler aracılığıyla sürekli uçuş yapma yeteneğinde olan, üzerinde pilot bulunmaksızın uzaktan İHA pilotu tarafından kontrol edilerek veya otonom operasyonu İHA pilotu tarafından planlanarak uçurulan ya da havada kalabilen hava aracı
İHA pilotu (Drone Pilotu) Nedir?
İşletici tarafından uçuşun idaresinden sorumlu olmak üzere tayin edilmiş, uçuş süresince İHA’nın her türlü harekâtında uçuş kontrollerini çalıştıran veya otonom operasyonunu planlayan ve takip eden kişiyi, yani drone kullananları
Uçuşa yasak bölge Nedir?
İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından uçuşa yasaklanan ve uçuş izni talep edilemeyen sahaları, Yani NFZ No Flight Zone
İHA Uçurmak İçin SHGM’nin sitesine baktığımızda
SHT-İHA Talimatnamesi MADDE 2 ve Fıkra 2 ve Ç bendinde belirtildiği gibi Azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’lar kapsam dışı bırakılmıştır. Türkiye Hava Sahasında, 500 gr ve üzeri İHA uçurmak isteyen pilotların sisteme kayıt olmaları ve SHGM’den onay almaları zorunludur. (bakınız SHT – İHA Talimatnamesi). İHA uçurmak isteyenlerin öncelikle sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.
İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için; Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, serbest (yeşil) bölgelerde Genel Müdürlükten uçuş izni Kayıt sistemi tarafından otomatik verilir, yani izin almak için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur.
Mülki idareler emniyet gerekçesiyle bazı bölgelerde çeşitli dönemlerde uçuş yasağı ilan edebilir. Lütfen İHA uçuracağınız bölgede mülki idare tarafından getirilmiş bir uçuş yasağı olup olmadığını araştırınız.bu sebeple videolarımdada belirttiğim gibi ister SHGM izni olsun ister SHGM izni olması kesinlikle bulunduğunuz bölgede kolluk kuvvetlerine bilgi vermeden uçuş yapmayın çünkü SHGM’de izin verse dahi kolluk kuvveti yani polis ve jandarma izin vermeden uçuş yapamazsınız.
SHGM sistemine kayıt olduğumuzda işlemler sekmesinin en alt kısmında Uçuş Bölgeleri Haritası alıyor buraya tıklayarak il bazında takip yapabilirsiniz.
Ankara Uçuşa Yasak Bölgeler
Ankara Uçuş Bölgeleri Haritası
İzmir Uçuşa Yasak Bölgeler
İzmir Uçuş Bölgeleri Haritası
İstanbul Uçuşa Yasak Bölgeler
İstanbul Uçuş Bölgeleri Haritası
Bursa Uçuşa Yasak Bölgeler
Bursa Uçuş Bölgeleri Haritası
Antalya Uçuşa Yasak Bölgeler
Antalya Bölgeleri Haritası
Trabzon Uçuşa Yasak Bölgeler
Trabzon Uçuş Bölgeleri Haritası
merhaba daha önce shgm ye yazdım dönüş alamadım size sormak istediğim sorular var, elimde djı phantom 4 pro drone um var kendisini ikinci el aldım kendi üzerime yaptım ve devletçe onaylandı kısa bir test sonucu iha 1 belgeside edindim sormak istedigim soru şu bulundugum bölge sit alanı olarak geçtigi için yapılacak uçuşlarda jandarmaya haber vermem gerektiğini biliyorum devletin sghm de gösterdiği kırmızı alanlar ve sit alanları dışında herhangi bir birimden izin almadan drone umu kullanabilirmiyim mesela herhangi bir dağlık alanda veya sahilde cevaplarsanız sevinirim
merhaba drone uçuş izinleri çok karışık olmakla beraber çok farklı usuller uygulanabiliyor bağ evinizde uçururken sorun olmayabiliyor ama tarlanızda uçururken kolluk kuvvetleri izin vermeyebiliyor. SHGM’den izin alıyorsunuz fakat kolluk kuvveti benden izin almadan kuş bile uçamaz diyor. Antalya sahil bölgesinde jandarmaların inisiyatifinde genellikle izin veriliyor. Ama en uygunu harita üzerindeki yeşil alanlarda uçulması 🙂
hangi yesil alan? ben bursa disinda hicbiryerde yesil alan gormedim oda kucuk bir bolge, 249gr mini 2 aldim kayit yaptiramiyorum kayitsiz oldugu izinde izin alamiyorum sistemde gozukmuyor, aleti nadasa biraktim.
Acaba K. maraşta djı dronumu nerelerde kullanabilirim haritası varsa atar mısınız
merhaba uçuş bölgelerini SHGM sitesinden kontrol edebilirsiniz
Merhaba elimde djı mavic air var konyada uçurabilirmiyim
mavic air için sadece form ile izin alabilirsiniz
Uçuş izni almak istiyorum
hangi drone modeli ve kullanım amacı nedir?
Acaba djı mavic mini dronumu K. Maraş’ta nerede kullana bilirim harita varsa atar mısınız
merhaba uçuş bölgelerini SHGM sitesinden kontrol edebilirsiniz
sahillerde don uçurmak yasak mı?
SHGM sitesinde uçuş bölgeleri listesi var oradan kontrol edebilirsin genel bir yasak söz konusu değil 🙂
Önce drona heves ettim , uzunca bir araştırma sonrası alacağım dronu buldum sonra dur bakayım yeşil alanlar neresiymiş diye shgm ye üye oldum , baktım yeşil alan yok,dron izinleri ile alakalı bütün videoları izledim ve sinirlenip almaktan vazgeçtim.
Aynı şekilde ben de alacağım drone belli olduktan sonra , uçuş izni konusunu araştırdıktan sonra almamaya karar verdim. Neredeyse hiç bir yerde yasal olarak uçurma şansım yok İzmirde.
590 gr ağırlığında dronum var. Bütün kayıt işlemlerim ve ehliyetim var. Haritada kırmızı ve yeşil olmayan tanımsız alanlarda uçuş yapmak için sivil havacılığa girip izin alıp 60 tl harç mı yatırmam lazım. Bunun yıllık bir abonelik sistemi olamaz mı ? Örnek; 300 tl yıllık bir harc yatırıyorsun daha sonra SHGM nin mobil uygulamasını indirip sisteme tanımlı pilot ve dron ile hızlıca uçuş izni alıyorsun. Merhaba ben şurada uçuş yapmak istiyorum diyorum. Sistem otomatik olarak dikkatli uçuşlar deyip sportif uçuşumu gerçekleştirsem. Böyle bir çalışma yapılabilir mi ?
Malesef şu anki *sistem* uçuşları kayıt altına almaktan çok caydırmaya çalışıyor. Yurt dışında çok yoğun nüfuslu kalabalık şehirlerde de yasaklar var ama aynı zamanda küçük oyuncak türü İHA uçurmak için ayrılmış boş alanlar da var. Malesef Türkiye’de yönetici olarak atanmış insanların önce iyice eğitilmesi gerekiyor. Sadece yasak koyarak kamuya hizmet edemedikleri ortada.
Bende size katılarak +1 şuan bir sistem yok diyebilirim, Drone konusunda Sivil Şirketler ve Üniversiteler ücretli İHA 1 ve İHA 2 Ehliyeti verebilsin diye hiçbir düzenleme yapılmıyor. Amatör uçuşlara zor izin veriliyor. Kontrol şart ama maalesef kontrol edecekleri kontrol edecek yok 🙂
Ben de don almaktan vazgeçtim. Evet Türkiyede bizi yöneten kural koyan insanlar malesef çok vizyonsuz kültürsüz cahil insanlar dolayısı ile bu tür yeniliklerde biz tuğla gibi kalıyoruz. Bunu biz hakkediyoruz ama.
dji mini 2 se ile gri bölgelerde kaç metre yükselebilirim ?
SHGM kuralları gereği hem yeşim hem kırmızı hem gri tüm bölgelere yasal drone uçuş irtifa sınırı 120 metredir